Monday, February 11, 2013

10 Perlakuan Yang Merosakkan Otak

Hari ni macam rajin pulak aku nak update blog lepas dah berapa hari aku biarkan bersawang.
Tengah2 dok google,aku pun terjumpa satu artikel yang menarik pasal otak.So,aku share la untuk aku dan korang baca sama2.# TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi,paras gula dalam darah akan menjadi rendah.Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

# TERLEBIH MAKAN
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

# PEROKOK
Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'

# PENGGUNAAN GULA YANG BERLEBIHAN
Pengambilan gula yang berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi.Selain itu akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

# PENCEMARAN UDARA
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pnecemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

# TERLEBIH TIDUR
Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel dalam otak kita mati.

# MENUTUP MUKA KETIKA TIDUR
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dikoksida dari oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

# MEMBIARKAN OTAK BEKERJA SEMASA KITA BERADA DALAM KEADAAN KURANG SIHAT
Bekerja semasa dalam keadaan kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan dan merosakkan sel-sel otak.

# KURANG BERIMAGINASI
Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita.Kurangnya imaginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

# JARANG BERFIKIR
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif.Oleh itu,perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.No comments:

Post a Comment