Saturday, September 27, 2014

Praktikal : Merantau

Assalamualaikum dan hi!

Since dah hampir sebulan lebih aku habis praktikal, nak jugak cerita perkara yang aku buat selama 8 minggu tu.
Ok here we start now. :D

Kitorang bermula dari Puduraya. Ada 6 orang yang akan turun nunnn jauh ke utara. 2 orang daripada kitorang memang asal dari sana, Zida dan Ikah. So 3 orang asal Johor (aku, Awin dan Liza) dan sorang dari Perak (Amy). Perjalanan kitorang ambil masa selama 6 jam jugak. Penat wooo! Lebih kurang 10.30 malam kitorang sampai. So, kami sampai di sini.
Terminal Bas Baling, Kedah. (gambar encik Google)

Mana tu? Kedah mai!
Apsal jauh sangat? Tu antara soalan yang ditanya bila aku cakap praktikal kat Kedah.
Alasan aku mudah.
Aku cari pengalaman hidup kat tempat orang. Nak merasa sendiri macam mana hidup jauh dari keluarga tanpa ada sebarang bayaran gaji.
Nama pun praktikal kan. Baru rare buat kat tempat orang. Kutub utara kutub selatan pulak tu. Bahahaaa.

Kat sana kitorang menyewa. Nasib baik jugaklah family support. So 4 oranglah duduk kat rumah tu memandangkan lagi 2 orang memang orang Baling.


Keluar rumah je nampak gunung Baling. Best kan?
Ni la rumah sewa kitorang. Bagi satu gambar je tak boleh lebih2. Kihkih.
Maka kitorang berempat pun tinggal kat sini disamping pelbagai kejadian aneh dan lawak sepanjang 2 bulan. Tempat praktikal pulak tak jauh dari rumah. 5 minit je dah sampai.
Disebabkan kitorang ni memang betul betul merantau, so pandai pandailah nak pergi kerja tu. Kitorang pergi kerja naik bas. Mampu kau? Haha.

gambar encik Google
Taraaa! Ni lah bas yang selalu kitorang naik. Lepas tu excited bila nampak bas ni. Bak kata Zida ni bas zaman Jepun. Kau hadoo? Memang rare bas ni sebab tingkap tak boleh tutup. Nasib baik 2 bulan tu tak permah pulak aku basah dalam basah. Kalau tak pergi kerja kang basah lencun je. Bas ni guna tiket zaman dulu tu. Memang betul betul rasa suasana zaman dulu. Sekarang susah nak jumpa bas macam ni. Guna tiket yang tekan tekan lepas tu keluar dari mesin tu je.


Pejabat Pendidikan Daerah Baling Sik.
8 minggu aku kat sini.
8 minggu aku belajar macam macam.
8 minggu konon konon aku macam pegawai.
8 minggu aku belajar jadi orang bawahan.
8 minggu ajar aku bersedia dengan zaman pekerjaan nanti.

gambar buat buat busy. mencik!
Ni meja aku. Ni lah jugak tempat hari hari aku duduk. Nampak tak customer tu? Aku jaga kaunter. Sambil sambil buat pertukaran sekolah, sambil sambil layan budak sekolah datang buat rayuan nak masuk sekolah, sambil sambil abang posmen mintak sign surat (feel like a bos), sambil sambil layan karenah orang.


Ha ni pun tempat aku jugak. Nampak tak fail fail kat tepi tu. Tu fail pertukaran sekolah. Yang cop cop berlambak tu cop pegawai PPD yang luluskan pertukaran sekolah. Setiap hari kerja aku main cop cop je. Bahhahaa.

Member sebantal, setilam, sepinggan

Duhai bonda..
Duhai ayahanda..
Dengarlah rayuan anakanda..
Yang jauh di mata..
(nyanyi sambil feel sedih)

Ni time raya. Kitorang tak balik kampung sebab cuti 2 hari je. So beraya kat rumah budak baju oren (kanan).  Ni nama dia Zida. Yang oren kiri tu Awin dan yang free hair tu Amy. Mihmih. Untuk pertama kali aku yang tak berapa gemar pulut, boleh makan sebanyak banyaknya. Haha. Boleh jadi orang Kedah tak?



Jalan jalan kat Pantai Merdeka. Lepas tu sempat merayap pergi Tanjung Dawai. Jadi jakun sebab tak pernah naik bot. Hahaha.




Last day at Baling. 
srottt..srotttt 
*sedut hingus

Ni moment yang tak boleh lupa sampai bila bila.
Masa ni kau belajar setia kawan.
Masa ni kau belajar kawan adalah orang kedua terpenting lepas family.
Masa ni kau belajar saling backup kawan kawan.
Masa ni kau belajar tanpa kawan siapalah aku.


Toodless. ^_^

1 comment:

  1. salam..apply internship dekat PPD BALING pkai email ker??

    ReplyDelete